Wednesday, 27 May 2015

Daging Masak Merah

My Favourite Food

Daging Masak Merah (resepi)


Bahan-bahan ( 4 orang )

 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk

 2 ulas bawang putih diketuk 
1 labu bawang besar dipotong bulat 
1 sudu besar cili giling
 Sedikit sos tiram 
Sedikit sos ikan (thailand mari) 
Sedikit sos tomato 
Sedikit minyak untuk menumis
 Garam dan gula secukup rasa
 Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)



 Cara-cara

 Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.(kalau nak merah campurkan dengan sedikit pewarna masa merebus daging) Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan. Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling. Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato. Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula. Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato. Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawa skit. 






No comments:

Post a Comment